DE SLEUTEL TOT DE AANLEG VAN EEN
STREKDAM
VOOR EEN BUITENHAVEN
IN DE BAAI VAN HINDELOOPEN
De structurele verzanding van de vaargeul IJsselmeer naar Hindeloopen, de beperkte aanlegmogelijkheden voor grotere schepen in de gemeentelijke haven en de zachte zandmotor langs de Hindelooper IJsselmeerkust.
Het planidee in de vorm van een Strekdam in de Baai van Hindeloopen is ingediend bij:
Atelier Fryslân
Koppelkansen Provincie Fryslân
Omgevingsfonds Windpark Fryslân
Gemeenteraad SW Fryslan
Plaatselijk Belang Hindeloopen
Vereniging Hylper Haven
Hylper lokale IJsselmeervisserij
Ondernemersbelang Hindeloopen
Stichting Stadsherstel
Stichting Leefbaarheid Jeugd Hindeloopen
Het concept zandmotor
De Zandmotor is een grote hoeveelheid zand die vlak voor de Friese IJsselmeerkust in het IJsselmeer wordt aangebracht. Wind, golven en zeestroming verspreiden het zand langs de kust. Zo groeit de kust in zeewaartse richting op natuurlijke wijze aan. Door middel van een IJsselmeer ‘zandmotor’ wordt optimaal gebruik gemaakt van natuurlijke krachten: transport van zand door water en door wind.
Eén van de ecodynamische maatregelen voor kustbescherming volgens de principes van Building with Nature is de zandmotor. Zandsuppleties in de vorm van een ‘zandmotor’ zijn een zachte vorm van kustverdediging. Daarbij wordt een grote hoeveelheid zand op een doordachte locatie voor de kust aangebracht zodat natuurlijke processen het zand verspreiden naar het gebied waar het zand het meest nodig is. Het zandmotorconcept moet tot een duurzamer, goedkoper en ecologisch robuuster resultaat leiden dan de bestaande kunstmatige eilanden en harde vooroevers in het IJsselmeer.
Pilot Hindeloopen (Witteveen en Bos)
De experimenten met betrekking tot de Zachte Zandmotor bestaan uit kleinschalige suppleties van zand op de ondiepe vooroevers van het IJsselmeer. De hypothese is dat dit zand door golven naar de kust wordt gebracht en daar de (voor)oevers versterkt. Het zandmotor-concept moet tot een duurzamer, goedkoper en ecologisch robuuster resultaat leiden dan de bestaande kunstmatige eilanden en harde vooroevers in het IJsselmeer.
Pilot Hindeloopen zandmotor
Friese IJsselmeerkust. Zie onderstaande uittreksel op blz. 27-31
Het project de Zachte Zandmotor langs de Friese IJsselmeerkust bestaat uit praktijkonderzoeken naar een robuuste kustverdediging door natuurlijke processen. Voor de locatie Hindeloopen is gekozen voor het uitvoeren van een modelstudie. De accenten liggen hier op waterveiligheid en recreatie. De resultaten staan hieronder zoals gezegd op blz. 27-31 van de modelstudie pilot Hindeloopen. De modelstudie is uitgevoerd om inzicht te krijgen in de werking van het kustsysteem en te verkennen wat de kansen zijn van maatregelen gebaseerd op de principes van Building with Nature.
Koppelkansen Friese IJsselmeerkust
Welke kansen op het gebied van recreatie, natuur, cultuurhistorie en visserij zijn te combineren met de herstelwerkzaamheden? De resultaten van het project Building with Nature pilots Friese IJsselmeerkust vormen een belangrijke bouwsteen voor het ontwikkelen van een strategie voor duurzame kustbescherming en het versterken van o.a. de cultuurhistorische kwaliteit van de Friese IJsselmeerkust. De resultaten van dit onderzoek worden meegenomen in het project Koppelkansen Friese IJsselmeerkust waarin rijk en regio samenwerken om de Friese IJsselmeerkust toekomstbestendig te maken en duurzaam te versterken.